Naamtegel
Zusters van Liefde … Sint-Vincentiusziekenhuis
1803 …
De congregatie “Zusters Van Liefde” werd in 1803 in Lovendegem opgericht door priester J.P. Triest. Het actieterrein van de zusters breidde zich in de loop van de jaren uit tot psychiatrie, gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg, ziekenhuizen en bejaardenhomes. Vanaf het einde van de 19e eeuw trokken enkele onder hen als missionaris naar Congo, Ceylon en Engels-Indië.
In 1875 kocht de congregatie het huis aan de Sint-Vincentiusstraat 22 te Antwerpen. De zusters stichtten daar een huis voor meisjes en werkten in de kliniek vlakbij die toen nog beheerd werd door de Broeders Van Liefde. Snel namen zij het beheer van hen over. In 1922 werd de kliniek officieel erkend als “Sint-Vincentiusziekenhuis” en verhuisden de zusters naar het buurhuis nr. 20.
Naast de uitbreiding van het oorspronkelijke Sint-Vincentiusziekenhuis mag de gelijklopende bloei van de School voor Verpleegkunde vermeld worden. In 1922 begonnen de zusters aan een opleiding voor “Verpleegsters” waarvan de leerlingen in de lokalen van het hospitaal zelf ondergebracht werden. Zeven jaar later werd deze opleiding aangevuld met een afdeling voor “Vroedvrouwen”.
Het vroegere “Museum Claes”, in het mooie herenhuis vlakbij het ziekenhuis, werd in 1938 aangekocht. Ernaast werd een nieuwbouw opgetrokken om plaats te bieden aan de steeds groeiende schoolbevolking. Na het opgaan van de Verpleegstersschool Sint-Vincentius in de Karel de Grote Hogeschool werd het gebouw in gebruik genomen door de administratie van het ziekenhuis. Nu is het mooie herenhuis toe aan een nieuwe opdracht.
Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein