De voorzitter van wijkvereniging Klein Antwerpen heeft samen met zijn vrouw een meer dan ruime belangstelling voor alles wat kunst betreft.
Uit bezoeken aan galerieën, tentoonstellingen en happenings groeide een schare van kennissen en vrienden, tot buiten de landsgrenzen. Zo ook met Gonnie Meijer & Paul Tieman die in ‘Het huis met het handje’ woont in de wijk Kunstkwartier/Statenkwartier te Maastricht.
Het is uit deze vriendschap dat het idee ontstond de wijk Kunstkwartier/Statenkwartier te Maastricht en de wijk Klein Antwerpen in Antwerpen te laten verbroederen – “jumileren” in het schoon Antwerps.
De Jumelage tussen Wijk ‘Klein Antwerpen’ en wijk ‘Statenkwartier’, Maastricht!
Wijk ‘Klein Antwerpen’ en wijk ‘Statenkwartier’, gelegen in Maastricht, hebben zich met elkaar verbroederd. Beide wijken vinden in onderstaande gelijkenissen meer dan genoeg redenen om deze jumellage aan te gaan:
- Zowel het Statenkwartier als onze wijk bevinden zich aan de rand van het stadscentrum (Maastricht enerzijds en Antwerpen anderzijds). Beide wijken worden bewoond door verschillende culturen en hebben kunstenaars in hun midden. Ook staat het Statenkwartier aan het begin van een enorm verbouwingsproject waarbij de oude verlaten porseleinfabriek ‘Sphinx’ zal omgebouwd worden tot een aangenaam wooncomplex (cf. Militair Hospitaal).
- Net zoals Antwerpen staat Maastricht bekend als uitgelezen winkelstad. We wensen onze middenstand dan ook uit te nodigen om kennis te maken met het reilen en zeilen van de middenstand in het Statenkwartier om horizonten open te trekken en mogelijkheden te stimuleren. Deze uitnodiging zullen we maar al te graag terugspelen naar onze ‘Tweelingwijk’ toe: ook zij zullen onze middenstand opzoeken.
- Uiteraard (en zeker niet in de laatste plaats) willen we de wijkbewoners in beide landsdelen de kans geven cultuur uit te wisselen: tentoonstellingen bij elkaar in de wijk verrijken, evenementen bij elkaar promoten.
De Jumelage tussen onze wijken werd in elke wijk afzonderlijk en door middel van 2 wijkevenementen bekend gemaakt en uitbundig gevierd:
Op 9 september 2007 (tijdens het week-end van Open Monumentendag en de opening van het theaterseizoen!) participeerde het Statenkwartier van Maastricht aan ‘Het Parcours’. Dit evenement is een theaterfestival dat jaarlijks plaatsvindt in heel de stad Maastricht. In onze wijk kreeg het jumelageproject de welverdiende aandacht op het Wijkfeest van Klein Antwerpen op 7 oktober 2007 (Openbedrijvendag!). Het spreekt voor zich dat de wijken elkaar op deze 2 dagen een officieel en feestelijk bezoek brachten!
Het Statenkwartier organiseerde tijdens ‘Het Parcours’ kunstenaarsstanden (waartoe kunstenaars uit o.a. onze wijk worden uitgenodigd) en multi-culturele eetkraampjes op het Miséricordeplein. Verder kon elke bezoeker ook meewandelen met een boekwerkje van La Douze dat alles uit de doeken doet over de Maastrichtse Vloerbedekking (historie van de kasseien, kinderkopjes, trottoirtegels, de typische betontegels van 1963 en het oudste asfalt).
Het Statenkwartier kreeg die dag bovendien officieel de nieuwe naam ‘Kunstkwartier’ toevertrouwd, wat hun deelname aan het evenement dit jaar (2007) uiteraard net iets feestelijker maakt!
Binnen dit evenement profileerde Klein Antwerpen zich in het dan gloednieuwe Kunstkwartier met Reus Wannes en 2 groepen kunstenaars. Reus Wannes had de standjes op het Miséricordeplein vervoegd waar ook de stand van Klein Antwerpen met zijn Antwerpse handjes en wat bollekes De Koninck stonden. Reus Wannes ging die dag volledig uit de bol tijdens zijn ‘vrijgezellenfeest’ in het Maastrichtse. Tijdens het Wijkfeest van Klein Antwerpen zegde hij zijn vrijgezellenbestaan immers vaarwel en beloofde hij reuzinneke Germaine eeuwige trouw!
De kunstenaarsgroepen kregen plaats op het pleintje voor ‘Het HuismethetHandje‘ (gelegen in de straat ‘Achter de Barakken’, onder de rook van de oude Sphinxfabrieken). Een groep kunstenaars, ‘Fabula Raza’ genaamd, bracht op heel bijzondere wijze (met 1 stem en 4 muzikanten) Paul van Ostaijen weer tot leven. Patrick Lahousse van de andere groep vulde op diezelfde locatie het ‘HuismethetHandje’ met unieke woordenschat en vertellingen. Dit doet hij samen met zijn muzikale begeleider Peter Geysels.
Ook kunstenaar Christiaan Ketele droeg (bijna letterlijk) een steentje bij tot de activiteiten rondom het HuismethetHandje. Hij plaatste Antwerpse handjes tegen de gevel van dit pittoreske pand (oude werkmanswoning van Sphinx).
Tegen het einde van de dag was het de beurt aan Reus Wannes om het Statenkwartier uit te nodigen op zijn bruiloft die plaatsvondt tijdens het Wijkfeest van Klein Antwerpen!
Foto’s van de Jumelage op onze fotopagina.