Naamtegel
De Reuzen van Klein-Antwerpen
2006 – …
Reuzenpoppen maken al sinds de middeleeuwen deel uit van stoeten en feesten. Ze behoren tot de hoogtepunten van het volksleven. Dit slaat niet alleen op de vroegere tijden maar ook, en misschien zelfs meer, op ons, hedendaagse mensen.
Zo ook bij de Klein-Antwerpenaren. En dit sinds de zomer van 2006.
Toen bracht Christiaan, voorzitter van de wijkvereniging en de handigste van de groep zijn droom naar voren: een reuzenbeeld maken van onze ereburger Wannes Van de Velde. Nog voor wij ietwat bekomen waren lag er al een heel plan op tafel.
En zo kwam Wannes Van Klein-Antwerpen er. Hij was het resultaat van maanden werk zonder wezenlijk budget, zonder ervaring en met minder man/vrouwkracht dan vingers aan mijn hand.
De romp bestond uit plastic buizen op een metalen onderstel met vier kleine banden zodat het beeld niet gedragen, maar voortgeduwd kon worden. Het hoofd was dé grote uitdaging en is uiteindelijk ook het pronkstuk geworden. Het werd getekend door de echte Wannes.
Vier meter hoog torende de reus boven ieder uit tijdens het Wijkfeest van oktober 2006.
Een jaartje later kwam Germaine Van Ganzeveer tot leven. Een prompte dame met paardenharen kapsel en gebloemde bloes.
Om het geheel meer leven te geven werd de hond Scharminkel gecreëerd. Met zijn pels uit geverfde tapijtjes rond een lijf uit betonijzer en kippengaas, met zijn onderstel op wieltjes is hij een ideaal rijdier voor kinderen. Tijdens het zevende wijkfeest, oktober 2008, maakte Scharminkel zijn eerste van de vele wandelingen.
Tijdens de zomermaanden 2010 kwam er dan toch weer een reuzenpop, Lowiske. Een meisje, iets meer dan 2 meter groot, met een vrolijk gezicht en een gek hoedje op het hoofd.
Wannes en Germaine kregen al in 2011 een vernieuwde en lichtere romp waardoor ze soepeler kunnen lopen en zelfs kunnen dansen. Een nieuwe aankleding was daarvoor nodig, wat dan door enkele handige wijkbewoonsters werd ineengestoken.
Vier reuzenpoppen maken grote sier in onze wijk en ver daarbuiten. Ze vragen ook verzorging, vervoer en een droog dak boven hun hoofd.
We zijn ermee bezig. Week na week, maand na maand … en mét plezier.
In ons museum hebben we een speciale zaal gewijd aan onze reuzen.
Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein