Naamtegel
Wannes Van de Velde … zanger, muzikant, tekstschrijver, beeldend kunstenaar
1936 – 2008
Wannes Van de Velde werd in Antwerpen geboren op 29 april 1936 en stierf in onze stad op 23 november 2008.
De jonge Wannes groeide op in het schipperskwartier in de Zirkstraat waar hij in contact kwam met zeelui uit verschillende landen en genoot van hun muziek en vreemde tongvallen.
In 1953 trok hij naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, waar hij niet enkel een opleiding in de plastische kunst genoot, maar ook zijn belangstelling voor de volksmuziek kon uitbouwen. Hij zocht oude Vlaamse liederen op, schreef er nieuwe teksten voor en richtte een groep op.
Hij begon toen ook zelf te schrijven en te componeren. Zijn eerste liederen waren een aanklacht tegen de sloop van de oude stadskern.
In de jaren ’70 interesseerde Wannes zich meer voor het theater en met enkele jonge acteurs creëerde hij de voorstelling “Mistero Buffo”, een samensmelting van monologen van Dario Fo.
Echte faam kreeg hij met zijn briljante nummers “Ik wil deze nacht in de straten verdwalen” en “Café Breughel”.
Als docent aan de Studio Herman Teirlinck heeft hij vele kleinkunstenaars van Vlaanderen en Nederland geïnspireerd en moed gegeven.
Uit onvrede over de vernielzucht van de gemeentebesturen weigerde hij elke erkenning, maar iedereen is het er over eens dat Wannes Van de Velde de enige echte stadsdichter wás en ís van onze Scheldestad.
In 2000 werd leukemie vastgesteld waarvan Wannes aanvankelijk leek te genezen, maar die hem fataal werd.
In 2006 kreeg hij van de wijk Klein-Antwerpen, waar hij met zijn echtgenote Christa in de Antoon Van Dijckstraat woonde, de titel van ereburger. Iets later werd een reuzenpop naar zijn beeltenis (hij ontwierp zelf het hoofd) gemaakt: Wannes van Klein-Antwerpen. Enkele maanden voor zijn overlijden werd een buste van hem aan de gevel van Elcker-Ik in de Breughelstraat ingehuldigd. Hij was toen al te ziek om er bij te zijn.
In ons museum hebben we overigens een speciale zaal gewijd aan Wannes.
Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein